Teşekkürler “El Nano”

Formula 1 efsanesi Fernando Alonso 2 hafta önce yapılan Abu Dabi yarışıyla birlikte kariyerini noktaladı. Tamı tamına 311 Grand Prix’e çıkan El Nano lakaplı efsane sürücü 17 yıllık yarış kariyerini sonlandırarak pistlere veda etti. 2001’de Minari takımıyla başlayan süreç 2018’in Kasım ayında McLaren ile sona erdi. Alonso 2005’te henüz 24 yaşında olmasına rağmen Michael Schumacher gibi bir efsanesinin 5 yıllık egemenliğine son vererek adından söz ettirmeyi başarmıştı.

ff

“El Nano” yani “cüce” lakaplı sürücü 2005 ve 2006 yılları dışında şampiyonluk yaşayamamış olsa da Formula 1’in gelmiş geçmiş en büyük efsanelerinden birisi oldu. Alonso 17 yıllık kariyerine 2 şampiyonluk 32 galibiyet ve 22 pol poziyonu sığdırdı. İspanyol pilotun kariyerinde şanssızlıklar, hatalar ve yanlış tercihler olmasa belkide çok daha fazla şampiyonluk sayısından bahsediyor olacaktık. Alonso, tam yükselme çağına girdiği dönemde ortaya Lewis Hamilton ve Sebastian Vettel gerçeği çıkmıştı. Özellikle Vettel’li Red Bull takımı müthiş bir çıkış yakalayarak durdurulamaz olmuştu.

2005’te Renault ile kazandığı şampiyonluk sonrası transfer olduğu McLaren ve Ferrari takımlarında aradığını bulamadı. Ancak tüm bunlara rağmen F1 yorumcularının ortak görüşü Alonso’nun gelmiş geçmiş en yetenekli sürücü olduğu yönündeydi. Ne yazık ki bu yetenekteki bir efsane özellikle son 3-4 senede podyumun yakınına dahi yaklaşamaz olmuştu. Alonso’nun kariyerini sonlandırmasında bu durumun payı çok büyük. İspanyol pilotun kariyerinin inişe geçmesinin temel nedenlerinden birisi de yarıştığı takımlardaki araçların rakiplerine göre her zaman daha yavaş kalmasıydı. Elbette atlattığı kazaların El Nano’nun hevesini kırdığı ve emekliliğe yaklaştırdığı da bir gerçek. Tüm bunlar birleşince Fernando sıradan olmayı içine sindiremedi. Vettel, Hamilton ve daha nice arkadan gelen sürücü onu geçmeyi başarmıştı.

Motor Racing - Formula One World Championship - Brazilian Grand Prix - Qualifying Day - Sao Paulo, Brazil

Her şeye rağmen “El Nano” Formula 1’e, sürücülere ve izleyenlere çok şey kattı. Onu izlemek kadar keyifli bir şey yoktu. F1 için en az Michael Schumacher kadar önemli bir isimdi. Yaşattıkların için teşekkürler efsane, teşekkürler “El Nano”…

 

Yorum bırakın